75 & 30Mijls

Een uitdaging voor iedereen!

De wedstrijdzeiler

Voor de wedstrijdzeiler die zo hoog mogelijk in het klassement wil komen biedt de 75 & 30Mijls een heel scala aan uitdagingen. Uiteraard probeer je de boot zo snel mogelijk te maken (eindelijk eens geen beperkingen van een handicap in het Monohulls (LWL) klassement!) en optimaal te varen. Maar je moet ook de perfecte dag- en tijd kiezen waarop je gaat starten. En wat is dan de beste startlocatie, en vaar je de baan link- of rechtsom? Welke zeilvoering is optimaal voor elk rak?

Zeker voor diegenen die beschikken over routeringssoftware dus een leuke puzzel. Maar daarvoor moet je gedurende het seizoen er wel voor hebben gezorgd dat de polair en sail chart voor je boot ook echt kloppend zijn, je instrumenten zijn gecalibreerd en je weet welk weermodel te gebruiken. Werk aan de winkel!

De toerzeiler

De toerzeiler zal allicht de uitdaging zoeken op een heel ander vlak dan dat de wedstrijdzeiler dat doet. Want voor velen van ons, die voor het zeilen afhankelijk zijn van hun schaarse vrije tijd, is 30 of 75 mijl zeilen een heel eind! En dan ook nog eens langs een gedefineerde baan, waardoor je niet altijd op een ontspannen ruime koers kunt varen maar ook moet opkruisen en bepalen waar je overstag moet om de volgende boei te kunnen halen. En welk zeil ga je aanslaan, of kies je er voor tijdens het varen van zeil te wisselen?

Verleg je grenzen en ga de uitdaging aan!