Navionics Tracker

De tracker bij de 75 & 30Mijls

Navionics heeft een app genaamd ‘Boating’ ter ondersteuning van het navigeren. Een van de functionaliteiten van deze app is een ‘tracker’ die de positie en tijdstip van de boot bijhoudt. De track kan achteraf geprojecteerd worden op een digitale kaart. De link van de track wordt gepubliceerd in het klassement op de website zodat iedereen die op deze link klikt, de track kan bekijken.

Boating is zowel via de Play Store (Android) als de Apple Store te verkrijgen. Om de app te gebruiken heb je een account nodig dat je makkelijk bij de initiële installatie van de app kunt creëren. Indien je niet van de betaalde versie gebruik wilt maken kun je een gratis proef account aanmaken. Dit proef account is 14 dagen geldig en je kan in deze periode de 75/30Mijls baan varen en de track creëren.


Installeer de Navionics Boating app op je smartphone

Hoe het werkt:

1. Het maken van een 'Track'

Het meest eenvoudig is de track te creëren via de Navionics App ‘Boating’. In deze app kan je de tracker starten door op de groene knop ‘start’ te drukken:

De tracker ‘loopt’ nu en slaat data als tijdstip en positie op zodat het mogelijk is na afloop het tijdstip te zien van het passeren van een ton (start en finish). Je kunt dus ruim voorafgaand aan de startplaats/starttijd de tracker al aanzetten.

Als je gefinisht bent kun je de tracker stoppen:

De track is nu opgeslagen op je telefoon/tablet.

Het is ook mogelijk om de track vanaf een plotter (elk merk) te creëren zolang deze maar in een gpx formaat kan worden geëxporteerd. De track kan daarna in de Boating app worden geïmporteerd om vervolgens te kunnen delen en de link beschikbaar te maken op de website van het klassement (zie volgend hoofdstuk).

2. Een ‘link’ maken naar je track

In het klassement op de website dient een ‘link’ naar je track te komen. Om dit te realiseren moeten de volgende stappen genomen worden:

Klik op ‘menu’:

Selecteer ‘tracks’:

Kies de juiste track en klik op het ‘delen’ icoon:

Klik op ‘share link’ en je telefoon geeft je nu een keuze op welke manier je de link wilt delen. Het maakt niet uit hoe of naar wie je de link stuurt (kan naar jezelf), waar het om gaat is dat je het gedeelte wat begint met https://boating.page.link/xxx kunt kopiëren. Die link heb je namelijk nodig om te ‘plakken’ in het formulier dat je gebruikt om je tijd te registreren.

3. Registreren van de prestatie en link naar de track

Na het finishen van de baan registreer je je prestatie op de website van de 75/30Mijls. Dit doe je door het formulier in te vullen (link heb je ontvangen bij aanmelden). In dit formulier dien je naast de prestatie ook de link naar de track te ‘plakken’:

De link naar de track zal nu in het klassement gepubliceerd worden. Dit is geen verplicht veld, maar zoals in het wedstrijdreglement staat, behoudt de wedstrijdcommissie het recht tot DSQ indien er geen track aanwezig is.


4. Het bekijken van een track die gepubliceerd is via de website

Een track kan bekeken worden door op de link te klikken die in het klassement gepubliceerd is. Deze track kan bekeken worden in een browser ofwel via de Boating app. In alle versies wordt de track, een gele lijn geprojecteerd op een digitale kaart. Het tonen van de exacte tijdstippen in de track is voorlopig alleen nog beschikbaar in de Apple versie, ongeacht of de track is gecreëerd met een Android of Apple versie. Wil je dus een track bekijken met tijdstip informatie doe dat dan op een iPhone.