I-Sail Tracker

De verplichte tracker bij de 75 & 30Mijls

I-Sail tracker

Deelnemers van de 75 & 30Mijls zijn verplicht de I-Sail tracker te gebruiken. Deze app is gratis beschikbaar voor zowel Android als iOS smartphones.

De reden dat het verplicht is de I-Sail tracker te gebruiken is dat het:

  • voor iedereen leuk is als je andere deelnemers (live) kunt volgen;
  • achteraf mogelijk is middels 'sociale controle' te verifiëren of deelnemers zich aan de gedefinieerde baan hebben gehouden en hun tijden juist hebben geregistreerd op de 75 & 30Mijls website;
  • de organisatie de mogelijkheid geeft (de top van) het klassement verifieerbaar te maken.

I-Sail kan op I-Sail.com live de positie tonen van een deelnemer tijdens het varen. Hiertoe moet de smartphone uiteraard een 4G verbinding hebben, wat niet altijd mogelijk (midden op het water soms geen bereik) of wenselijk is (dataverbruik en kosten). Het tonen van een live positie is dan ook niet verplicht (maar natuur wel wel leuk!).

I-Sail houdt echter ook de positie bij wanneer er geen 4G verbinding is. Later kan deze track dan (automatisch) naar I-Sail.com worden geupload zodra de smartphone weer over een WiFi of 4G verbinding beschikt. Deelnemers zijn verplicht hun track te hebben geupload naar I-Sail.com wanneer ze op de 75 & 30Mijls website hun prestatie registreren. De website laat dan in het klassement automatisch een URL link zien naar deze track zodat deze voor anderen verifieerbaar is.

Tip: Zorg ervoor dat je telefoon niet in de "battery saver" mode staat. Android telefoons schakelen hier optioneel op over zodra de accu van de telefoon leeg begint te raken en iPhones hebben mogelijk een soortgelijke optie. De battery saver zorgt er namelijk voor dat bepaalde functies van je telefoon worden uitgeschakeld waardoor I-Sail niet meer werkt! Het eenvoudigst is natuurlijk om er voor te zorgen dat je telefoon altijd is aangesloten met een lader zodat de accu vol blijft.

Indien om wat voor reden dan ook er geen (of een onvolledige) I-Sail track beschikbaar is bij registratie van de prestatie (bv. uitvallen telefoon) is het aan de organisatie van de 75 & 30Mijls te beoordelen of er reglementair is gefinisht of dat de deelnemer wordt gediskwalificeerd. Uitgangspunt is dat de tijdregistratie van de deelnemer zelf leidend is en dat de tracker hieraan ondersteunend is.

Onderstaand wordt uitgelegd hoe je de app moet installeren en hoe je een I-Sail account moet aanmaken opdat de koppeling met de 75 & 30Mijls website gaat werken.

Installeer de I-Sail app op je smartphone

I-Sail account aanmaken in de app

Nadat je I-Sail vanuit Google Play of de App Store hebt geïnstalleerd op je smartphone moet je een I-Sail account aanmaken:

  1. Start de I-Sail app en klik op 'Create Account'.
  2. Vul je accountgegevens in. BELANGRIJK: het is essentieel er voor te zorgen dat het e-mailadres dat je opgeeft identiek is aan het e-mailadres dat je gebruikt voor je inschrijving op de 75 & 30Mijls website!
  3. Klaar!

I-Sail tracking starten

Het starten van een track in I-Sail is heel eenvoudig:

  1. Ga naar de 'home' page in I-Sail.
  2. Klik op de groene 'Start Tracking' button. Geef aan onder welke naam de track moet worden bewaard. Wij adviseren de default naam zoals deze door I-Sail wordt geadviseerd aan te houden.
  3. De rode "Stop Tracking" button is een bevestiging dat tracking nu actief is. Zorg er wel voor dat je smartphone aan boord op een plaats ligt waar een goed GPS signaal ontvangen wordt en dat de accu steeds voldoen geladen is (advies: zorg dat de smartphone continue aan een lader hangt)! Zorg er ook voor dat je telefoon goed is beschermd tegen (spat) water door hem op een droge plaats neer te leggen of in een waterdichte behuizing.

I-Sail tracking stoppen

Het stoppen van een track in I-Sail is heel eenvoudig:

  1. Ga naar de 'home' page in I-Sail.
  2. Klik op de rode 'Stop Tracking' button.

Controleren van I-Sail track upload naar de I-Sail.com server

Om er zeker van te zijn dat de I-Sail track is geupload naar de I-Sail.com server kun je dit eenvoudig controleren:

  1. Ga in de I-Sail app naar de 'Tracks' pagina en controleer of achter de track die je hebt gevaren een groene checkmark staat. Is dat het geval, dan is de track reeds geupload naar de I-Sail.com server en hoef je verder niets te doen. Maar als er achter de track een rood kruis staat, zorg dan dat je telefoon over een WiFi of 4G verbinding beschikt en upload de track alsnog handmatig.
  2. Klik op de track die je alsnog wilt uploaden. Je ziet nu de details van deze track. Klik onderaan de pagina op 'Options'.
  3. Klik op 'Retry upload'.
  4. Als de track is geupload zal ook hier een groene checkmark achter komen te staan.

Bekijk je tracks op I-Sail.com

Je kunt jouw tracks en die van anderen nader analyseren op http://app.i-sail.com. Je kunt inloggen met het e-mailadres en password dat je ook hebt gebruikt om de I-Sail app op je smartphone te registreren (zie hierboven).

In onderstaande YouTube video's kun je zien hoe dat werkt: